Syntyvyyden lasku

Suomessa kuolee tällä hetkellä enemmän lapsia kuin syntyy. Tähän on varmasti monia syitä. Kaikille lapsen saaminen ei aina ole itsestään selvyys. Yhteiskunta on myös asettanut kovia paineita perheen perustamiselle ja perheellisille. Tähän liittyvät myös taloudelliset seikat, sekä tasa-arvo. Ilta-sanomissa näin jonkun tutkimusen syistä, mitä ihmiset olivat listanneet. Yhtenä syynä oli sopivan kumppanin puuttuminen ja yksi eniten itseäni hätkähdyttävin kohta oli se ettei vain haluta lapsia. Sitten oli nämä talousasiat ja huono elämäntilanne jne...

Lapsettomuutta on tänä päivänä paljon. Ennen vanhaan ei taidettu aiheesta juuri edes puhua. Toisille tuntuu olevan itsestään selvyys, kun mies ja nainen menee yhteen niin tuloksena pitäisi olla lapsi. Sitä on myös lupa julkisesti kysyä, että no jokos teille pian jälkikasvua. Kyselyt ei myöskään lopu vaikka olisikin jo yksi lapsi. Sitten kysytään, että no koska seuraava. Toisille täysin luonnollista kysyä ja toisille taas hävyttömintä mitä voi kysyä.

Lapsettomuus voi johtua monista syistä, terveydellisistä ja itseaiheutetuista seikoista sekä niistä mihin itse ei pysty vaikuttamaan. Olipas hankalasti kirjoitettu. En siis ole mikään lääkäri/asiantuntija aiheesta, mutta jonkun verran asiaa lukeneena tiedän, että lapsen saanti ikä on noussut yli hedelmällisimmän hetken, ylipaino ja päihteiden käyttö ovat lisääntyyneet. Joskus syy lapsettomuuteen jää täysin epäselväksi. Onneksi on olemassa hoitokeinoja, ja toisille ne tuottavat tulosta saavat avun sitä kautta. 

Entäs se porukka joka ei vaan halua lapsia. Ihan ymmärrettävää sekin. Tarkempia syitä ei lueteltu siitä miksi ei halua. Helposti mieleen tulee juuri raha tai mukavuudenhalu. Nämä ovat täysin omaa spekulaatiotani. Mukavuudenhalu ja helppoelämä voi houkutella joitakin. Vastuu toisesta ihmisestä ja vaupauden menetys voivat olla syynä.

No mites tätä asiaa alettas sitten korjata? Perhevapaa-uudistus ja toteutuuko edes tällä vaalikaudella. Onko koko uudistuksesta edes hyötyä. Äidit töihin ja isät kotiin. Ihana idea, mutta jos äidin ja isän tuloissa on huomattava ero niin eihän siinä ole mitään järkeä. Jos meidän perhe jäisi minun tulojen  varaan niin mehän emme olisi lisääntyneet lainkaan. Taloudellisesti pärjääminen on Suomessa tällä hetkellä hankalaa, asuntoilainat, elintarvikkeiden hinnan nousut, verojen nousut, palkkojen nousut....hetkinen eihän ne nouse koskaan. Tämä kuvio on yksi iso oravanpyörä. 

On hienoa, että Suomessa on mahdollisuus hoitaa lastaan kotona 9kk ikään asti. Tämän jälkeen hoitopaikan etsintä ja työelämään tai kotihoidontuelle. Kotihoidon tuen määrä vaihtelee kunnittain, omani oli verojen jälkeen 299€/kk. Melkoinen summa yksinhuoltajalle tai ihan normaali tuloisellekin perheelle. Noissa tienesteissä alkaa kyllä työelämä houkutella saati lisääntyminen uudelleen. Ei se elämä aina ole helppoa ja joku voisi todeta, että kyllä ennen vanhaan asiat oli toisin ja paremmin. Nyt on nyt ja näissä asioissa ei voi peilata menneisyyteen. Maailma on muuttunut ja Suomella on suuri huoli tulevaisuuden suhteen, jos emme itse kansoita tätä maata. 

Jokainen vauva-uutinen on juhlan aihe. Toisen onni ei ole sinun elämästäsi pois. Jokainen uusi elämä on ihme ja se on myös jokaisen oma asia mitä tulevaisuudeltaan haluaa. Itse kuvittelin lapsena olevani suuren perheen äiti. No minusta sellainen tuskin tulee, mutta siskostani kyllä. Jokaisen perheen lapsiluku on perheen oma asia ja tuleeko lapsia perheseen yhtään on myös oma asia.

Omat kehitysideani syntyvyyden nousuun on seuraavat. Tukien nosto, etenkin kotihoidontuen. Ehkä tämä kuuluisa vauvaraha, eli perhe saa vauvan synnyttyä jonkun summan rahaa. Jokainen kunta voisi päättää oman summansa. Isyysvapaiden pidentäminen. Pankit mukaan projektiin, lyhennysvapailla, koron pienennyksillä vauvavuoden ajaksi. Työn ja perhe-elämän joustavuutta työnantajilta. Tukea pienyrittäjille äitiys- ja isyyslomien ajaksi. Monille yrittäjille kynnys lisääntymiseen on selkeästi raha, kulut juoksevat koko ajan. Lapsettomuuden kanssa taistelevia voisi myös valtio tai kunta tukea, eli hoitoihin pääsy voisi olla helpompaa tai rahallista tukea hoitojen aloitukseen.

Tällaisia ajatuksia asiasta minulla, ja ihan mielenkiintoinen aihe mielestäni. Toivotaan, että saadaan tulevaisuudessa tilastot nousuun.


-Heidi-


 https://www.kela.fi/kotihoidontuki

https://yle.fi/uutiset/3-10068819


Kommentit