Saako äiti olla väsynyt tai valittaa?

Mites teillä yöt menee? Tämän kysymyksen kuulee jokainen äiti vauvan saatuaan. Toisilla lapset nukkuu hyvin ja toisilla huonosti. Tämä on kyllä asia mistä itsellä ei ollut hajuakaan, kuinka saa heittää hyvästit rauhaisille öille. Mitä minä vastaan tähän kysymykseen selviää tämän kirjoituksen myötä.

Raskausaika alkaa valmistella äitiä yöheräilyihin. Odottaessani, parhaimpana öinä kävin 7 kertaa vessassa, kyljeltä toiselle käännyin puolen tunnin välein. Yöt olivat melkoista tuskailua etenkin loppuraskaudessa. Sitten vauvan synnyttyä yöheräilyt muuttivatkin muotoaan.

Esikoiseni nukkui alusta asti huonosti. Meillä herättiin puolentunnin tai tunnin välein, ja tätä jatkui lähes vuoden ikään asti. Omat hormonit olivat sekaisin ja nukahtaminen niin lyhyellä välillä oli vaikeaa ja jossain vaiheessa en edes uskaltanut yrittää nukkumista, koska tiesin vauvan heräävän kohta. Olin kaameassa oravanpyörässä. Vasta vuoden jälkeen päätimme kokeilla yösyöttöjen lopetusta pidempien unien toivossa ja siitä aina toisen lapsen syntymään asti öisin heräiltiin.

Pojan syntymän aikoihin Ellen oli 2v4kk ja aina siihen asti puolet yöstä nukkui vieressäni. Jotain maagista tapahtui ja vauvan saavuttua kotiin Ellen alkoi nukkua kokonaisia öitä.

Toinen vauva-arkemme alkoi jännittäen, että taasko yöt valvotaan. Masi yllätti meidät hyvillä unenlahjoillaan ja 3kk iässä poika nukkui 7h pätkiä parhaimpina öinä. Tätä iloa jatkui 4kk ikään, kunnes motoristen taitojen kehittyminen vei yöunet taas levottomiksi. Nykyisin hyvänä yönä on nukuttu 3h putkeen. Tämän lisäksi Ellen on päättänyt, että meillä aamu alkaa kello 5-6, ja silloin loppuu minun yöni, joka ei ehtinyt edes vielä alkamaan.

Toisina aamuina olen ärtynyt ja toisina taas turtunut väsymykseen. Saako äiti olla väsynyt tai valittaa väsymystään? Kyllä saa, ei ole normaalia herätä 20 kertaa yön aikana. Tämä on se "vero", joka äitiydstä on maksettava.

Ennen aina odotin iltaa ja nukkumaanmenoa. Nykyisin odotan aamua voidakseni todeta, että taas selvittiin yhdestä yöstä. Olen kuullut ja lukenut paljon unikouluista, mutta toteutukseen asti en vielä ole mitään tehnyt. Jotenkin aina ajattelen, että kyllä ne sitten oppii nukkumaan kun kasvavat. Viimeistään teininä vetävät sikeitä puoleen päivään. Ehkä jossain kohtaa perhedyn näihin unikouluihin ja jaksan kokeilla jotain.

Mitä selviytymiskeinoja väsymykseen voi olla? Toiset juo pannullisen kahvia ja vetää energiajuomia. Toiset saa liikunnasta energiaa ja toiset onnistuvat nukkumaan päiväunia. Itse en juo kahvia tai energiajuomia, liikuntaa voisin lisätä. Sokerinhimo on tolkuton ja se kyllä auttaa hiukan. Päiväunia ei ole mahdollista nukkua. Onneksi isovanhemmat mahdollistavat välillä lasten yökyläilyn ja se jos mikä on tässä vaiheessa luksusta. Niistä unikouluista olisi mukava kuulla käytännönkokemuksia, jos vaikka jossain vaiheessa saisi energiaa kokeilla. Eihän se vauva-arki ole aina ruusuilla tanssimista ja minun mielestäni niitä arjen haasteitakin olisi hyvä tuoda esille. 


-Heidi-
Kommentit