Lasten somenäkyvyydestä ollaan montaa mieltä

Meidän vanhempien vastuulla on alaikäisten lastemme yksityisyys ja sen suojaaminen. Tähän aiheeseen on todella moni bloggaaja viimeaikoina ottanut kantaa ja ajattelin itsekin hieman sohaista muurahaispesää.

Toki kirjoitan vain omasta mielipiteestäni ja tähän kuten moniin muihinkin asioihin on monen monta näkökantaa. Se mikä on oikein tai väärin on jokaisen vanhemman oma asia. Some ilmiönä on suhteellisen tuore ja sen tuomat haittapuolet on jo olleet nähtävillä. Haittapuolina pidän kuvien jakamisen nopeutta, sekä kuvakaappausten helppoutta. Hyviäkin puolia on enkä sitä kiellä, keskityn kuitenkin enemmän siihen negatiiviseen puoleen, koska oma näkemykseni lasten some-näkyyyteen on enemmän suojeleva kuin esille tuova.

Ensiksi ajattelin omien lasten kohdalla, että ei yhtään kuvaa, ei mitään missä näkyy lapseni. Heti alkuun päätimme yhdessä mieheni kanssa, että emme tule jakamaan lapsemme kuvia somessa. Myöhemmin kuitenkin löysensin otettani ja päätin, että kuvan voi laittaa niin ettei kasvot näy. Haluamme kunnioittaa lastemme yksityisyyttä. Haluan myös, että lapseni saa itse joskus päättää haluaako olla muiden nähtävillä somessa, koska sekään ei ole varmaa kuinka kauan tämä ilmiö kestää ja missä muodossa se tulevaisuudessa on. Yksi isoin syy on kuvien väärin käyttö. En halua, että lapseni kuvaa kaapataan mihinkään sopimattomaan sivustoon. En halua, että kukaan mieleltään sairas saa tyydytyksen katsoessani lapseni kuvaa netissä. Näitä asioita ei moni välttämättä tule ajatelleeksi ja itse olen sitä mieltä, että meidän pitää suojella omiamme ja antaa heidän pitää yksityisyytensä.

Some-kiusaaminen on myös lisääntynyt ja kuvien luonne on välillä vähän kyseenalainen. Joskus näkee kuinka omasta lapsesta postataan kuvia alastomina. Kuvien kautta monien mielikuvat vääristyvät todellisuudesta. Lisäksi julkaisuista on voitu ottaa monen monta kaappausta ja jakaa eri foorumeihin. Kiusaamista on niin paljon ja me voimme pienellä klikkauksella aiheuttaa sen.

Yksi asia mikä myös itseäni hiukan ärsyttää, kun muut ottaa oikeuden julkaista jonkun toisen lapsesta kuvan ilman lupaa. Paljon näkee kuvia urheiluharrastusten parista tai syntymäpäiväjuhlista, ja ottaako kuvaaja aina huomioon kuvausluvan.

Äitinä haluan suojella omia pieniäni ja koenkin, että se on yksi vanhemmuuden tärkeimmistä tehtävistä.

Ellen ja Masi
kuva: Eeva Meusel

Kommentit